Biało-czerwone menu w szczawieńskich restauracjach 9,10 i 11 listopada/

Biało-czerwone menu w szczawieńskich restauracjach 9,10 i 11 listopada/

Biało-czerwone menu w szczawieńskich restauracjach

Ostatnim wydarzeniem realizowanego przez Towarzystwo Miłośników Szczawna-Zdroju i Uzdrowiskową Gminę Miejską Szczawno-Zdrój zadania pt. „Szczawieńskie drogi do Niepodległości” w ramach Programu Dotacyjnego „Niepodległa” była akcja, do której organizatorzy zaprosili miejscowych właścicieli lokali gastronomicznych. Akcja nosiła nazwę „Biało-czerwone menu w szczawieńskich restauracjach” i była przeprowadzona w dniach 9,10 i 11 listopada. W dniach poprzedzających zadanie organizatorzy przekazali właścicielom i pracownikom lokali plakaty informujące o akcji, kotyliony dla kelnerów, biało-czerwone bukieciki różyczek oraz publikacje napisane na okoliczność 100. rocznicy odzyskania Niepodległości. Pierwsza ma tytuł: „Szczawieńskie drogi do niepodległości”, druga: „Generałowa Dąbrowska w Szczawnie-Zdroju”. Autorką obu książeczek jest Iwona Czech. Publikacje rozdawanie były gościom restauracji w dniach trwania akcji.

Organizatorzy tej, jak się okazało, udanej inicjatywy odwiedzili w sobotę 10 listopada wszystkie lokale uczestniczące w „biało-czerwonym menu”  i osobiście dokonali konsumpcji dań przygotowanych przez restauratorów. Zarząd Towarzystwa Miłośników Szczawna-Zdroju i Burmistrz Szczawna-Zdroju pragną podziękować szczawieńskim lokalom: „Maria Helena”, Legenda”, „Herbaciarnia Teatralna”, „Bohema”, Dworzysko”, „Tarta Bułka” oraz sanatorium „Dom Zdrojowy” za włączenie się do realizacji zadania, a w szczególności pragną wyróżnić i w szczególny sposób wyrazić wdzięczność za wyjątkową kreatywność i pomysłowość przy dekorowaniu wnętrz lokali oraz tworzenia menu w barwach biało-czerwonych restauracjom „Maria Helena” i „Legenda” oraz „Herbaciarni Teatralnej”. Wielkie, wielkie dzięki!

Zadanie pt. „Biało-czerwone menu w szczawieńskich restauracjach” zainteresowało nawet radiową „jedynkę”, której redaktorzy śledzą inicjatywy i pomysły z całego kraju związane z 100. rocznicą odzyskania Niepodległości. Warszawska dziennikarka „jedynki” zadzwoniła do prezes TMSZ Iwony Czech i przeprowadziła z nią wywiad na temat tego szczawieńskiego wydarzenia kulinarnego. Materiał został wyemitowany 9 listopada w bloku pt. „Cztery pory roku”.

tekst: Iwona Czech

Fot. Iwona Czech, Stefan Okoniewski

 

 

Szefowa Herabciarni Teatralnej prezentuje upieczony przez siebie biało-czerwony tort

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Herbaciarnia teatralna, b-c desery i przystrojenie stołu + publikacje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Załoga Herbaciarni Teatralnej

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bohema i

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda, tablica z b-c menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena, menu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena, b-c przystawka

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena, lody z gorącymi malinami

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena, krem pomidorowy z pianką

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maria Helena, konsumpcja biało-czerwonego menu

 

 

 

 

 

 

 

 

Witryna restauracji Legenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Legenda, przystrojenie stołu i dekoracje w kolorze b-c

 

 

 

 

 

 

 

 

Załoga restauracji Legenda

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dworzysko